Programok, hírek

A 10 LEGSZEBB HELY A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde

AHOVÁ MINDENKÉPPEN LÁTOGASS EL, HA A TISZA-TÓRA JÖSSZ!

Szóval, most jöttem rá, mekkora nagy bajba hoztam magam pont ma, Valentin napon azzal, hogy a Tisza-tó tíz legszebb helyét szeretném megmutatni Nektek! Nincs 10 legszebb hely itt, a tónál, mert ha nyitott szemmel járunk, annyi szépséget látunk, hogy nehéz tíznél abbahagyni.

Igazából nem is tudom, hol kezdjem, ezért aztán a klasszikus formát választom: in medias res ( a dolgok közepébe vágva).

  1. Először nézd meg azabádszalóki Yacht Kikötőt, mely az Abádszalóki-medence Attila-öblében található.A tó körül az egyik legszebb, leghangulatosabb kikötő. Ha erre jársz, tegyél itt egy sétát, vagy egy padon ücsörögve gyönyörködj a vízen  csillogó napfényben, a hullámokon csendesen imbolygó vitorlásokban, a tájban.

szalok_yacht_klub

2. Homokpad Kiskörénél. Ezt a helyet az erőmű után, az élő Tiszán találod. Aranybarna fövenyén sétálgatva, napfürdőzve igazi kikapcsolódás vár rád.       korei_homokpad_matulokbacsi

  1. Kisköre után látogassunk el Sarudra, ahol, ha kitekintesz a kikötőből ilyen pazar látkép tárul a szemed elé. Amint látod, érdemes a Tisza-tó ezen részét is felkeresned, mert minden szeglete más-, és más titkot rejteget.

kitekintes_a_sarudi_kikutobol_lazar_miklos

  1. Az Óhalászi-Holt-Tiszárólmár olvashattál nálunk, több cikkben is megemlítettük nevét.Az  Óhalászi Holt-Tisza egy nagy patkó alakú holtág, amire egy gyékényesen vezető keskeny csatornán juthatunk be. A holtág jellegzetessége a sötét színű, kristálytiszta víz, amit hófehér tündérrózsa mező szegélyez. A holtágban rengeteg elhalt fatörzs, tuskó található, melyeken csérek és szerkők költenek nagy számban. A vizek mellett lévő fákon kormoránok láthatóak és a gémfajok többségével is találkozhatunk. A területen rétisas is költ, melyek főleg az őszi hónapokban láthatóak rendszeresen. Csodás táj, és káprázatos tündérrózsa-mezők várnak rád e helyen.ohalasziholttisza_kasza_s
  1. A poroszlói Tisza-tavi Vízisétányonmegfeledkezhetsz a mindennapokról. A másfél kilométer hosszú, vízre épített fahíd-rendszer csak arra vár, hogy Te is felfedezd!

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor

  1. Poroszló mellett, a Gólyaorr nevű kanyarulatnál érdemes letérni, és megkeresni aDuhogóbejáratát: ezen a keskeny kis csatornán bejutva gyönyörű tündérrózsamező tárul elénk, sok kiszáradt fával tarkítva. Kis szerencsével megpillanthatjuk a barna kányát, mely a holtág közelében költ.

duhogo_matulokbacsi

  1. A Duhogotól visszafordulva, visszatérve aKis-Tiszára, változik a táj, elmaradnak a behajló fák, és gyékényes, nádas szegélyezi a partot. A szegélyben tündérrózsa, sárga vízitök, úszó-, hínaras-, üveglevelű békaszőlő foltok találhatók. Az öblökben megrekedt uszadékfákon megtelepedett növények között találunk tavasszal mocsári nőszirmot, mocsári nefelejcset, nyár végén tiszaparti margitvirágot. Gyakran látni fiókát vezető szárcsát, vízityúkot, táplálkozó szürke gémet, nagy kócsagot, vörös gémet.

kis-tisza_matulokbacsi

  1. Csónaktúrák széles kínálatából, mely a Tisza-tó bármely kikötőjéből indul, érdemes az élő Tiszára is kihajózni. Ha szerencséd van, s jókor érkezel, szemtanúja lehetsz egy ritka eseménynek, a Tisza virágzásának. Ennek időpontja évente eltérő lehet az időjárás függvényében. Június elejétől június végéig figyelheted meg, de erről már május vége felé gyűjtsd az információt, hogy le ne maradj.

elotisza_mravik_emma_melinda

  1. Tiszavalknál található  a IX. öblitő-csatorna.  A tavon 12 ilyen csatorna található, szerepük: megteremteni a kapcsolatot a Tisza folyó, mint főmeder és hullámtere, mint tározótér (tó) között. A medret övező parti sáv (övzátony) természetes állapotában folyamatosan töltődik, kiemelkedik és nem teszi lehetővé a folyón érkező frissítő víz szétterülését. Egyben ezen csatornákon találhatjuk a tó híres rejtekútjait.

ix-es_oblito_tiszavalk_cstt10. Tisza-tavi virágtenger. A tározó legtöbb részén, júniustól szeptember közepéig gyönyörködhetünk a néhol fehér, néhol sárga vízi szőnyegben, bár nem ritka, amikor a fehér tündérrózsa- vízitök társulásban mindkét növény képviselőivel találkozhatunk.sargaviragos_matulok

Forrás:
http://gyereatiszatora.blog.hu/2015/02/14/a_10_legszebb_hely_a_tisza-tavon
Írta: Lázár Tünde

Programajánlók a Tisza-tó környékéről
2015-ben

Nyári fotós túrák, XI. Tűzmadár Kupa Országos Örömíjász verseny, IV. Nagykun Kalász Ünnep, Keleti Kör Strandröplabda Kupa, Halas Napok, V. Hal-Vad Főző Fesztivál, Tisza-tó Strandkézilabda Kupa 2015, XIII. Pákász-Nap….
Tovább is van, mondjam még?


TVK ITU Triatlon Világkupa 

Időpont: 2015. augusztus 8-9.

Helyszín: Tiszaújváros dísztó és környéke

Honlapcím: www.tvkmalitriatlon.hu

Telefonszám: 49/540-094

A Triatlon Nagyhét kiemelt versenye várja a sportkedvelő szurkolókat. 


Templomszínház

Időpont: 2015. augusztus 07. 20. óra

Helyszín: Abádszalók, belsőfalusi templom

Honlapcím: www.abadszalok.hu

Telefonszám: 59/357-376

Az abádszalóki belsőfalusi templomban James Joyce: A bohóc című monodrámája kerül bemutatásra. 


Csege Napok

Időpont: 2015. augusztus 7-9.

Helyszín:  Tiszacsege, Tisza part

Honlapcím: www.tiszacsege.hu

Telefonszám: 59/357-376

A 23. alkalommal megrendezésre kerülő 3 napos eseménysorozaton változatos programok kínálnak szórakozási lehetőséget. A program részét képezi színvonalas koncert a katolikus templomban, elszármazottak találkozója, horgászverseny, főzőverseny, gyermekprogramok, lovas bemutatók, kirakodó vásár, helyi, környező és testvérvárosi kulturális csoportok fellépése, streetfighter show és élő koncertek. Mindemellett hagyományos játékok, népi ételek készítése és kóstolása csalogatja a vendégeket. a színes választék lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb műfajt. 


Bereki Vígasságok 4.0

Időpont: 2015. augusztus 7-9.

Helyszín: Berekfürdő

Honlapcím: www.berekfurdo.hu

Telefonszám: 59/ 519-059

Hagyományőrző és folklór programok, kunsági ételek főzőversenye, gyermekműsorok várják a vendégeket napközben. Péntek este a Csík Zenekar, szombaton pedig a Hooligans élő koncertje szórakoztatja a zenét kedvelőket. 


Nyitott Porta a Tájházban

Időpont: 2015. augusztus 8.

Helyszín: Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum, Tájház

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

Kitárulnak a helyi Tájház kapui! Egész napos ökopiac, kézműves bemutatók, kézműves termékek vására, népi ételek kóstolója, néptánc bemutató.


Dinnyésháti Strandparti

Időpont: 2015. augusztus 8.

Helyszín:   Tiszanána, Dinnyésháti Strand

Honlapcím: www.tiszanana.hu

Sportprogramokkal fűszerezett szabadtéri megmozdulások. Kerékpáros verseny, vízi sportok.  – Könnyűzenei szabadtéri koncertek a nagyszínpadon. 


Csillagokat látok

Időpont: 2015. augusztus 14.

Helyszín:  Abádszalók, szabadvízi strand

Honlapcím: www.abadszalok.hu

Telefonszám: 59/357-376

Az éjszakai égbolt csodái Kun Emma csillagásszal.  


Hullócsillag-néző este

Időpont: 2015. augusztus 14.

Helyszín: Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

„Csillagok hullnak alá az égen, százával gyűlnek kívánságok éppen” Ha az Ökocentrum tetőteraszáról figyeli a  hullócsillagokat, biztosan teljesül a kívánsága! Hoszabbított nyitva tartás a Perseida meteorraj érkezése alkalmából – a csillagok világában amatőr csillagász barátaink kalauzolják a vendégeket. 


Adrenalin Extrém Fesztivál

Időpont: 2015. augusztus 14-16.

Helyszín: Kunmadaras repülőtér

Honlapcím: www.kunmadarasmotorsport.hu

Telefonszám: 30-9654-435

Autós motoros gyorsulási verseny, Superstreet Európa Kupa, Stunt Ob, éjszakai motoros kaszkadőr és tűzijáték show, koncertek.


Fogathajtó Verseny

Időpont: 2015. augusztus 15.

Helyszín: Kunhegyes, Vásártér

Honlapcím: www.kunhegyes.hu

Telefonszám:  30/985 67 13, 59/530-500

A versenyzők, fogatosok a környező kis és nagykun településekről érkeznek a megmérettetésre, tovább erősítve a kun identitás tudatot, a kun összefogást. Az egész napos jó hangulatú versengés, a fogathajtás hagyományainak megőrzését, ápolását tűzi ki célul. A kettesfogatok kétfordulós akadályhajtásban versenyeznek. A hagyományőrző rendezvény része a népművészeti kézműves vásár. 


Strandparty és V. Csörögefesztivál

Időpont: 2015.  augusztus 15.

Helyszín:  Poroszló,  Szabadstrand

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

Megtudhatják a csőröge fánk titkát! Ha nem, az se baj, de biztosan ízleni fog a hagyományos népi édesség. Kíséretképpen szórakoztató, igényes műsorok, HUNGÁRIA élőkoncert, retro disco biztosítják a kikapcsolódás. 


Lampionos felvonulás a Tisza-tó poroszlói szakaszán

Időpont: 2015. augusztus 19.

Helyszín:  Poroszló, Tisza-tó

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

Majdnem Velence! Esti Vízi Karnevál: kellemes zene kíséretében az Ökocentrum tornyából és a tó partjáról is rácsodálkozhatnak az éjszaka és a világító csónakok fényeire. 


A kenyér ünnepe

Időpont: 2015. augusztus 20.

Helyszín:  Abádszalók

Honlapcím: www.abadszalok.hu

Telefonszám: 59/357-376

a Miskolci Musical-és Dalszínház előadásban az István a király magyar rockopera kerül bemutatásra. 


Retro Fesztivál

Időpont: 2015. augusztus 21-22.

Helyszín: Abádszalók, Füzes Kemping, Tisza-tó strand

Honlapcím: www.abadszalok.hu

Telefonszám: 59/357-376

Oldtimer autók és motorok találkozója, amerikai és grill ételek versenye, főzelékfőző verseny, a Retro esten klasszikus kabarék, táncdalok szórakoztatják a retro hangulatra vágyókat.


Traktoros Ügyességi Verseny

Időpont: 2015. augusztus 21-22.

Helyszín: Sarud, Tilcsik Farm

Honlapcím: www.sarud.hu

Telefonszám: 20/371 3386

Aki kedveli a falusi környezetet és szívesen nézi a technika sportokat, ne hagyja ki ezt az egyedi versenyt!


Állatkertek Éjszakája

Időpont: 2015.  augusztus 28.

Helyszín:  Poroszló,  Tisza-tavi Ökocentrum

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

Tudta, hogy az Ökocentrum Magyarország legfiatalabb állatkertje? A nyár utolsó hétvégéjén hosszabbított nyitva tartás, állati programok. Vendégünk különleges halételek kóstolójával: Stiller Tamás és a Smart Kitchen Show. 


Poroszlói Gazdák Napja

Időpont: 2015.  augusztus 29.

Helyszín:  Poroszló,  Fő utca, rendezvénytér

Honlapcím: www.ttoc.hu

Telefonszám: 36/553-095

Véget ért az aratás! A gazdák és gépeik egy kicsit szusszannak, a gyerekek örömére. Traktorok és munkagépek felvonulása, utána: Hajrá, másszuk meg a traktorokat! Figyelje a szalmabábokat!!! 


VIII. Kiskörei Csülökfőző Fesztivál

Időpont: 2015. augusztus 29.

Helyszín: Kisköre, Szabadvizű Strand

Honlapcím:  www.kiskore.hu

Telefonszám:  06-36/558-036; 06-36/358-023; 06-70/615-13-17

A legrégebbi hagyományokkal rendelkező gasztronómiai rendezvény. Szeretettel várjuk a csapatok jelentkezését.

A zsűri három kategóriában: küllem, íz és tálalás alapján értékeli a főtt csülök, sült csülök, egyéb csülkös ételeket.


Forrás:
http://www.holmagazin.hu/cikk/programajanlok-a-tisza-to-kornyekerol-2015-julius-augusztus

Programok a Tisza – tónál:
http://itthon.hu/tiszato/programok-a-tisza-to

Különleges látnivalók a Tisza –tónál:
http://itthon.hu/tiszato/tisza-tavi-latnivalok


További linkek:
http://www.tiszataviokocentrum.hu/hu/
http://www.abadszalok.hu/?be=t0&hir=744


Legfrissebb programjainkról és rendezvényeinkről FACEBOOK oldalunkon értesülhet.

Csatlakozzon Ön is a Szalók Yacht Klub kedvelőihez!

facebook2